
Spotkanie z Remigiuszem Rączką
W miniony piątek Miejska Biblioteka zorganizowała zupełnie inne niż dotychczas „Spotkanie na zawołanie”. Gościem na zaproszenie naszych czytelników był nie tylko autor książek, ale również szanowany na arenie ogólnopolskiej kucharz — Remigiusz Rączka!
Spotkanie z Remigiuszem Rączką było o tyle niecodzienne, ponieważ oprócz samego rozmawiania o jedzeniu miało miejsce również jego gotowanie! W karcie dań najpierw pojawił się biały żur zagęszczany maślanką. Zebrani mieli okazję obserwować naszego gościa podczas kulinarnych wyczynów, a następnie każdy dostał porcję zupy do skosztowania.
Później, nieprzerwanie gawędząc o Śląsku, gotowaniu oraz wspomnieniach z dzieciństwa, wraz z pomocą czytelniczki Remigiusz Rączka przygotował tradycyjny, często przygotowywany w okresie świątecznym deser — ule z ajerkoniakiem. Opowiadając o swoich programach telewizyjnych i udzielając porad z zakresu kulinariów, sprawnie przygotował poczęstunek dla wszystkich zgromadzonych. Na koniec spotkania zainteresowani mogli zakupić książkę z przepisami oraz zdobyć autograf z dedykacją! Bez wątpienia smakowite spotkanie z Remigiuszem Rączką było rarytasem w naszym bibliotecznym menu.
„Spotkanie na zawołanie” dofinansowane ze środków Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025.