Za nami wyjątkowe śląskie warsztaty kulinarne. Poprowadził je znany szerzej z ekranów telewizora kucharz, często promujący śląską kuchnie, Remigiusz Rączka. Uczestnicy spotkania mieli okazję przyglądać się przygotowaniu oraz skosztować dwóch autorskich dań kucharza, które tak opisał:
1. Trzykolorowy torcik z krupnioka (warstwa krupnioka, szpinakowa, pomidorowa) z nutą czarnuszki i kiełków z dipem czosnkowym
2. Zupa z kwaski (soku z kiszonej kapusty) z sztamfowanymi kartoflami, maszczono szpyrkami zabielana śmietanką - z przepisu moji Omy
Remigiusz Rączka, to także doskonały gawędziarz, więc ponad dwugodzinne spotkanie minęło bardzo szybko.
Z pewnością była to uczta dla duszy i ciała.
Zapraszamy do obejrzenia galerii z warsztatów.
Wydarzenie zrealizowane w ramach programu grantowego Ministra Edukacji "Nasze Tradycje".
Więcej o całym projekcie piszemy tutaj.